19.01.2012

Un Templu spre Onoarea lui Dumnezeu


...''si inchinati-va Celui ce a facut cerul si
pamantul, marea si izvoarele apelor!''


Cladirea unui templu in scopul de a sluji Creatorului ceresc rin laude multumiri si cereri, este in stransa legatura cu planul de mantuire.
Prin profetul Isaia avemm o scurta revelatie despre serviciul divin ceresc. De fiecare parte a tronului strajuiesc serafimii cu fetele acoperite in semn de adorare. Cand slujeau inaintea Creatorului rasunau intr-un glas solemn: Sfant, sfant, sfant esre Domnul ostirilor, tot pamantul este plin de marirea Lui.. Casa s-a umplut cu tributul de lauda. (Profeti si regi 214)


Templul Eden

La creatiune Creatorul a pregatit un templu in Eden, in care fii lui Dumnezeu participau la scoala Sabatului impreuna cu profesorul Parinte Creator. (Educatie 17) Cerul albastru era acoperisul templului, pamantul cu florile sale pretioase si covorul de verdeata era pardoseala; crengile pline de frunze ale pomilor frumos imbodobite erau baldachinul sau. Peretii sai era incarcati cu cea mai frumoasa podoaba-opera Marelui Maestru.(P.P. 45) Pasari de orice culori zburau prin pomii cu flori ai lui Adam si Eva, in timp ce muzica lor in tonuri delicate rasuna in acorduri dulci aducand lauda Creatorului.(Istoria Mantuirii, 15)


Templul de la portile Paradisului

Cineva a reusit sa strice fericirea acestui templu. dar in planul Ceresc, Creatorul spus ingerilor care conduceau afara din Eden pe Adam si Eva plangand, sa le faca cunoscut salvarea prin pretul rascumpararii.(Iov 33:24) La acest templu cu altar de jerfa pentru inchinarea de la portile Paradisului, Adam si Eva isi innoiau voturile de ascultare fata de legea pe care au calcat-o in Eden.(P.P 60)
Vrasmasul a reusit sa introduca inchinarea falsa chiar in fii lor. Totusi Adam, Set, Enoh, Metusala si Noe au predicat solia Evangheliei prin Isus mielul care avea sa vina. Asa s-au inchinat patriarhii ca peregrini si calatori.(P.D. 118)

Un templu mobil cu doua altare

Cand Israel a scapat din Egipt, ajuns la Sinai, Domnul le spune sa faca un templu dupa chipul ceresc dar cu slujitori pamantesti. Astfel intrarea zilnica si anuala era indeplinita prin prezenta solemnitatii lui Isus in stalpul de foc si in cel de nor in calatorie spre Canaan.(Numeri 11:34; Neemia 9:12)

Un Templu din Pietre Albe

Cand david a ajuns la tron Domnul i-a miscat inima sa zideasca un templu, unde sa fie asezat chivotul legii. Domnul i-a scris in minte cu mana Lui intregul plan al constructiei, cat si felul materialelor pentru zidire si ornamentare. Astfel au fost adunate mai mult de 12 feluri de materiale (1 Cronici 29:28).
La acest templu se ivesc doua probleme de importanta deosebita [entru cladirea evanghelica.
1.Pietrele erau scoase din cariera si aduse intr-un atelier unde erau slefuite, masurate si probate pentru ca in timpul asezarii la loc sa nu mai fie necesare alte lovituri.
2.In timpul lucrarii la temelie, zidarii au lepadat o piatra de o marime deosebita, dar la urma a ajuns sa fie pusa in capul unghiului cladirii.
In acest templu a fost asezat chivotul de catre Solomon in al douasprezecelea an de domnie 1009 i.Hr.( 1 Regi 6:38; 8:1-2; 2 Cronici 7:10). Dar in timpul domniei ultimului rege a lui Iuda a fost ascuns in pestera la sfatul lui Ieremia(2 Macabei 2:4-5; P.R 419) aproximativ anul 590. Iar in 586 au ars templul si toti slujitorii au fost nimiciti de Nabucadonosor.
Dupa captivitate a fost zidit iarasi de Zorobabel, Iosua, Hagai si Zaharia ( Ezdra 5:1-2). Cu douazeci de ani i.Hr. Irod cel Mare a impodobit acest templu cu cheltuieli de la Roma. La intrare, era o vita din aur si argint, cu frunze si ciorchine de aur stravezii lucrate de cei mai iscusiti artisti. Cand Isus a intrat in Ierusalim dinspre Betania, si a ajuns in sprancena dealului spre a cobora catre cetate, Templul atrase toate privirile multimii care vedeau cladirea de marmura ca o cetate masiva de zapada (HLL 425)
Cand s-a apropiat de cetate a plans pentru ea fiindca nu si-a cunoscut timpul cercetarii (Luca 19:41). Cine plangea? Plangea Isus piatra unghiulara, fara de care nu putea rezista templul. De ce plangea? Plangea pentru ca trebuia sa paraseasca cetatea iubita. Plangea ca nu va ramane aici piatra pe piatra care sa nu fie daramata. Plangea privind in viitor sangele curgand pe treptele sfinte. Plangea pentru o biserica ,,mama'' cara a interpretat profetiile spre pierzarea si plestemul natiunii.


Un templu din pietre vii



In vremea aceea voi ridica din caderea lui Cortul lui David, ii voi drege sparturile si-l voi zidi cum era odinioara (Amos 9:11). Iar Domnul Isus a spus ca va zidi biserica Sa si portile iadului nu o vor putea birui. Astfel in Galileea in natura pe iara, Isus a adunat pe cei doisprezece dupa o noapte de rugaciune, apoi a ingenunchiat cu ei punand mainile pe caul lor. Maiestatea cerului in fata lui Dumnezeu si a fiintelor ceresti si in fata ostirilor lui Satan, Isus a intemeiat biserica pe stanca cea vie( HLL 307).
La aceasta cladire vom fi atenti la urmatoarele:
'' O temelie sigura'': Iata ca pun in Sion ca temelie o piatra incrcata, o piatra de pret, piatra din capul unghiului, temelie puternica. (Isaia 28:16). Caci nimeni nu poate pune o alta temelie. ( 1 Corinteni 3:11; IFA 418).
Piatra unghiulara la templul lui Solomon a rezistat la patru probe: arsita, ploaie, ger si presiune. Domnul Isus a suparat si mai mult. Timp de 6000 de ani potopul si furtunile satanice au lovit in stanca mantuirii noastre, dar ea a stat neclintita. Timp de sase mii de ani credinta s-a zidit pe Hristos. Apostolii au cladit pe temelia sigura pe stanca cea vesnica.(HLL 307).
,,Cariera'': Pietre (vii) erau scoase ( de apostoli) din carierile iudeiilor si paganilor pentru ca sapoata executa cladirea pe temelia cea sigura (IFA 418). Apoi atelierul unde erau pregatite pietrele pentrul templul lui Solomon, reprezinta comunitatea unde lucreaza Duhul Sfant la pregatirea pietrelor vii (1 Petru 2:15).Aceste pietre vii sunt aduse in altar pentru a fi cioplite, masurate, slefuite si lustruite. Procesul acesta este adesea spru, cand piatra este pusa sub presiune spre a i se incerca rezistenta. Domnul nu consuma in timp decat pentru materialele de pret. Numai pietrele pretioase sunt lustruite ca podoabe a imparatiei Sale.(CBVT 225)
Marele Arhitect al acestui Templu i-a dat lui Moise modelul ceresc la construirea cortului de la Sinai. Dulgherul din Nazaret a fost arhitectul de la templul lui Solomon. Un inger a fost trimis la David si i-a scris in minte modelul templului(1 Corinteni 28:19). Marele Maestru a schitat prin apostoli si profeti planul cladirii evanghelice (Efeseni 2:20-22; 3:10-11; Ezdra 43:10).
Planul templului spiritual a fost descoperit maestrilor claditori pentru ca acest templu sa fie admiratia lumilor din univers(9 T 160). Regi si guvernatori, preoti si mai mari ai poporului, se straduia sa distruga Templul lui Dumnezeu, dar cu toate incercarile, chinurile si moartea, barbatii credinciosi au continuat cladirea mai departe.
Din zilele apostolilor, cladirea la Templul Evangheliei nu a incetat nici odata. Noi putem a ne arunca privirea peste secole trecute si vedem cum pietrle vii care au zidit templul lumineaza asemenea unor raze de lumina prin intunericul ratacirii si al susperstitiei. In toata vesnicia aceste pietre vii, pretioase vor straluci mereu si vor da marturie despre puterea lui dumnezeu. (IFA 418-419)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu